Στους ασθενείς με πολλά σημεία στενώσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι χαμηλότερα όταν υποβάλλονται σε επέμβαση by pass παρά όταν ακολουθούν αγωγή με στεντς νέας γενιάς, επικαλυμμένων με φάρμακα.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που δημοσιεύεται την τρέχουσα εβδομάδα στο περιοδικό ‘New England Journal of Medicine’.

Ο Dr. Edward L. Hannan, από το State University της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες του, συνέκριναν το αποτέλεσμα σχεδόν 10.000 ασθενών με πολλαπλές στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες που ακολούθησαν θεραπεία με στεντς επικαλυμμένα με φάρμακα και σχεδόν 7.500 παρόμοιων ασθενών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση by pass.

Αφού έλαβαν υπόψη το ενδεχόμενο παρουσίας άλλων νόσων, φάνηκε πως οι πιθανότητες να πεθάνουν εντός 18 μηνών ήταν χαμηλότερες κατά περίπου 25% σε όσους υποβλήθηκαν σε επέμβαση by pass, σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους τοποθετήθηκαν στεντς.

Τα πoσοστά καρδιακών προσβολών και η ανάγκη νέας αγωγής ήταν καλύτερα στους ασθενείς με by pass σε σχέση με την άλλη ομάδα.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το by pass παραμένει η βάση φροντίδας για ασθενείς που χρειάζονται καθαρισμό πολλαπλών στενώσεων, σημειώνει ο Dr. Joseph P. Carrozza, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Ωστόσο, τα στεντς μπορεί να αποτελούν εναλλακτική λύση για ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών από την χειρουργική επέμβαση ή στην περίπτωση που κάποιος πληροφορημένος ασθενής επιλέγει μια εναλλακτική λύση λιγότερο επεμβατική.

Πηγές:
‘New England Journal of Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης