Έφηβοι που είναι παχύσαρκοι, καθώς και όσοι χάνουν πολύ βάρος, ενδεχομένως έχουν κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στα οστά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, αλλά η έρευνα ανακάλυψε ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει την οστική δομή σε παιδιά και εφήβους.

Η ερευνήτρια Miriam A. Bredella, του Harvard Medical School στη Βοστόνη, δήλωσε ότι ενώ η παχυσαρκία προηγουμένως εκτιμάτο ότι προστάτευε την υγεία των οστών, έρευνες έδειξαν υψηλότερη εμφάνιση καταγμάτων βραχίονα σε παχύσαρκους νέους.

Η υψηλή ποσότητα σπλαχνικού λίπους σε συνδυασμό με χαμηλή ποσότητα μυϊκής μάζας θέτει σε κίνδυνο εφήβους για ασθενή οστική δομή, έδειξε η έρευνα.

Η Bredella δήλωσε ότι το σπλαχνικό λίπος εκκρίνει ουσίες που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και η χρόνια φλεγμονή προκαλεί τη δημιουργία οστεοκλαστών. Επιπλέον, η βιταμίνη D, που είναι σημαντική για την υγεία των οστών είναι διαλυτή στον λιπώδη ιστό και παγιδεύεται εντός των λιπωδών κυττάρων.

Η αυξητική ορμόνη η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών, είναι επίσης χαμηλότερη σε εφήβους με σπλαχνική παχυσαρκία.

Η νευρική ανορεξία, επίσης οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στην εφηβεία, που συνεχίζεται στην ενήλικο ζωή, ακόμα και μετά την επιστροφή του βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα, δήλωσε η Bredella, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγκαιρα.

Η άλιπη μυϊκή μάζα, συνδεόταν θετικά με την πυκνότητα δοκιδώδους οστού, τον όγκο και την ακεραιότητα.

Η Bredella δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί η οστική απώλεια είναι η υγιεινή διατροφή που περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D, μαζί με επαρκή άσκηση.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο Radiological Society of North America στο Σικάγο.

 

 

Πηγές:
συνέδριο Radiological Society of North America.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας