Ερευνητές του University of Eastern Finland, ανακάλυψαν ότι άντρες που χρησιμοποιούσαν συχνά σάουνα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Η 20ετης έρευνα έδειξε ότι άντρες που έκαναν σάουνα 4 έως 7 φορές την εβδομάδα είχαν 66% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια σε σχέση με άντρες που έκαναν σάουνα μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Η έρευνα (Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study) εξέτασε την επίδραση της σάουνας στον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του  Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας σε περισσότερους από 2.000 μεσήλικες άντρες στην ανατολική Φινλανδία.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Άντρες που έκαναν σάουνα μια φορά την εβδομάδα, άντρες που έκαναν σάουνα 2-3 φορές εβδομαδιαίως και άντρες που έκαναν σάουνα 4 έως 7 φορές την εβδομάδα.

Οι άντρες που έκαναν σάουνα 4-7 φορές την εβδομάδα είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 65% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Alzheimer σε σχέση με όσους έκαναν σάουνα μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Άλλες πιθανές επιδράσεις από τη συχνή χρήση σάουνας ήταν σημαντικά μειωμένος κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου λόγω στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιακών συμβάντων καθώς και συνολική θνησιμότητα.

Ο καθηγητής Jari Laukkanen, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως η καρδιαγγειακή υγεία επηρεάζει και τον εγκέφαλο και πως η αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης κατά τη σάουνα μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  Age and Ageing.

 

Πηγές:
Age and Ageing.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού - Με παραλλαγή KP.2 ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ
Ποια είναι η σχέση νόσησης από CoViD και χρόνιας κόπωσης στους εφήβους
Ημερίδα ‘’Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας’’