Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η απώλεια βάρους έχει σημαντική και παρατεταμένη θετική επίδραση στα συμπτώματα ψωρίασης των ενηλίκων.

Έρευνα του Herlev and Gentofte Hospital και του University of Copenhagen έδειξε βελτιωμένα συμπτώματα ψωρίασης σε συμμετέχοντες που έχασαν 15  κιλά, κατά μέσον όρο, σε διάστημα 16 εβδομάδων.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 60 συμμετέχοντες που έχασαν μεταξύ 10% έως 15% του σωματικού τους βάρους και τους επανεξέτασαν ένα χρόνο αργότερα.

Ο Dr. Peter Jensen, δήλωσε ότι όταν ξαναείδαν τους συμμετέχοντες ένα χρόνο αργότερα, είχαν πάρει 5 κιλά.

Επομένως, παρέμεναν 10 κιλά κάτω από το αρχικό τους βάρος. Από μόνο του αυτό ήταν εντυπωσιακό αλλά ακόμα πιο θετικό ήταν ότι είχαν διατηρηθεί οι επιδράσεις της αρχικής απώλειας βάρους όσον αφορά τη μειωμένη ένταση της ψωρίασης και την ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τον καθηγήτρια Arne Astrup, γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση και η παχυσαρκία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη. Πρόσθεσε, ότι αν πείσουμε τους ασθενείς με ψωρίαση να χάσουν κιλά και να τα διατηρήσουν αυτοί θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία και στην ποιότητα ζωής τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απώλεια βάρους οδήγησε σε σημαντικά καλύτερη ποιότητα ζωής και μειωμένα συμπτώματα ψωρίασης μακροπρόθεσμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

 

Πηγές:
The American Journal of Clinical Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα