Το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη να λάβουν περιττές θεραπείες, αναφέρει μια νέα έρευνα. 1.500 άνδρες που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο του προστάτη συμμετείχαν, και οι περισσότεροι ήταν πιθανότερο να επιλέξουν χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία με ακτινοβολία, και όχι ενεργή παρακολούθηση. Η ενεργή παρακολούθηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς, αλλά δεν λαμβάνει θεραπεία. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος της διάγνωσης κάνει τους ασθενείς να επιλέξουν μια πιο δραστική μέθοδο αντιμετώπισης.

Ακόμα χειρότερα, αυτά τα αποτελέσματα έγιναν ορατά και σε ασθενείς με καρκίνο χαμηλού κινδύνου, για τους οποίους η ενεργή παρακολούθηση μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Αυτό τονίζει για ακόμη μια φορά την ανάγκη της καλύτερης ενημέρωσης των ασθενών, όπως και την ενημέρωση σχετικά με τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους.

Οι υπερβολικές θεραπείες είναι λόγος ανησυχίας, καθώς η εγχείρηση και η ακτινοβολία μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις, όπως ακράτεια και στυτική δυσλειτουργία, και θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Πηγές:
Journal of Urology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας