H αζαθειοπρίνη, ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο για τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο ή οξεία μυελογενή λευχαιμία. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “JAMA  Oncology“. Οι καρκίνοι του μυελού των οστών είναι σπάνιοι.

Ανάμεσα σε  40.000 ασθενείς από νοσηλεύτηκαν λόγω 27 αυτοάνοσων νοσημάτων την περίοδο 2004 - 2014 στην Κλινική  Μajo στο Φοίνιξ της Αριζόνα ή στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, μόνο 311 ασθενείς διαγνώστηκαν με οξεία μυελοειδή λευχαιμία ή μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Raoul Tibes από την Κλινική Majo στο Φοίνιξ επέλεξε για μια μελέτη ελέγχου 86 ασθενείς στους οποίους είχε εμφανισθεί η νόσος του μυελού των οστών μετά τη διάγνωση τoυ αυτοάνοσoυ νοσήματος.  

Ο ογκολόγος ήθελε να μάθει αν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ευνοούν την εμφάνιση μυελοειδούς λευχαιμίας ή μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου. Η Αζαθειοπρίνη αποδείχθηκε πως μπορεί να προκαλέσει. Το ανοσοκατασταλτικό φάρμακο παρουσίασε επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση των παραπάνω ασθενειών. 

Να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο έχει κατατάξει την αζαθειοπρίνη (καθώς και την κυκλοφωσφαμίδη) το 1987 ως καρκινογόνο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και το 2008.

Πηγές:
JAMA Oncology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;