Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία 12 παλαιότερων ερευνών με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν χρόνια, μη ειδική οσφυαλγία. Στις έρευνες εκείνες είχε συγκριθεί η γιόγκα με τη φυσικοθεραπεία και την εκπαίδευση των ασθενών για τη στάση του σώματος και γενικότερα τον τρόπο ζωής που προστατεύει από τον πόνο στη μέση.

Η συνδυαστική έρευνα παρείχε στοιχεία ότι η γιόγκα οδηγεί σε μικρές βελτιώσεις του πόνου και μικρές έως μέτριες βελτιώσεις στη λειτουργία της μέσης στους τρεις και έξι μήνες έπειτα από την έναρξή της.

"Ανακαλύψαμε ότι η γιόγκα συνδέεται με καταπράυνση του πόνου και βελτίωση της λειτουργικότητας των ασθενών» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια L. Susan Wieland, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής της Οικογένειας και της Κοινότητας στο University of Maryland. Και συνέχισε: "Για μερικούς πάσχοντες από χρόνια, μη ειδική οσφυαλγία, η γιόγκα μπορεί να πρέπει να εξετάζεται ως μορφή θεραπευτικής προσέγγισης".

Υπολογίζεται ότι το 80% των ενηλίκων εκδηλώνουν πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν πρόκειται απλώς για ένα οξύ πρόβλημα, αλλά για μια χρόνια κατάσταση που επηρεάζει επί μήνες ή και χρόνια τον ύπνο και την ικανότητα διεκπεραίωσης των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Η γιόγκα τυπικά συνδυάζει σωματικές κινήσεις με ελεγχόμενη αναπνοή και τεχνικές χαλάρωσης ή διαλογισμού.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cochrane Library.

Πηγές:
Cochrane Library, University of Maryland

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας