Ερευνητές από το Case Western Reserve University School of Medicine έχουν βρει ένα ένζυμο στον εγκέφαλο, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει το σχηματισμό βλαβών του εγκεφάλου και νευρολογικές ασθένειες.

Πρωταρχικός σκοπός του ενζύμου είναι η εξάλειψη της πλεονάζουσας χοληστερόλης και βρέθηκε ότι αφαιρεί ένα μόριο της χοληστερίνης. Το συγκεκριμένο μόριο (χολεστανόλη) βρίσκεται γενικά σε χαμηλά επίπεδα, αλλά είναι σημαντικά αυξημένο σε άτομα με μία σπάνια, ανίατη γενετική ασθένεια (εγκεφαλονευρώδης ξανθομάτωση).

“Βρήκαμε ότι ένα ένζυμο που ονομάζεται CYP46A1 όχι μόνο εξαλείφει τη χοληστερόλη, αλλά και χολεστανόλη από τον εγκέφαλο”, σημειώνει η Irina Pikuleva, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι πάσχοντες από εγκεφαλονευρώδη ξανθομάτωση έχουν τοξικά επίπεδα χοληστανόλης.

“Η συσσώρευση χοληστανόλης στο σώμα αντανακλά μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της εξάλειψης του”, ανέφερε η κ. Pikuleva. “Βρήκαμε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με περιοχές του εγκεφάλου εξαλείφουν τη χοληστερόλη και τη χοληστανόλη”.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να στερούνται των ενζύμων που εμπλέκονται στη διαδικασία που καθορίζει τον τρόπο που εξαλείφεται η χοληστανόλη. Τα ποντίκια μεταβολίζουν τη χολεστανόλη εγκεφάλου σε διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, ανάλογα με τις αναλογίες της χοληστερόλης και χολεστανόλης”.

Δραστικότητα

Οι επιβλαβείς συσσωρεύσεις χολεστανόλης μπορούσαν να αφαιρεθούν με την ενίσχυση της δραστικότητας του CYP46A1 στον εγκέφαλο φαρμακολογικά, μέσω σκευασμάτων που έχουν ήδη εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), όπως η φαρμακευτική αγωγή εφαβιρένζη HIV.

"Αν είναι επιτυχής, αυτή η μελέτη θα προσδιορίσει το CYP46A1 ως ένα νέο φαρμακολογικό στόχο όχι μόνο για τη θεραπεία των ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση που οφείλεται στη νόσο πρώιμο στάδιο της νόσου του Alzheimer, αλλά και για τους ασθενείς με εγκεφαλονευρώδης ξανθομάτωση που δεν ανταποκρίνονται στη συνήθη θεραπεία”, δήλωσε η Pikuleva .

Πηγές:
Case Western Reserve University School of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία