Η απώλεια ενός αδερφού μπορεί να επιβαρύνει συναισθηματικά το παιδί που μένει πίσω. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που έχουν χάσει έναν αδερφό ενδεχομένως έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει εντός ενός χρόνου μετά το θάνατο του αδερφού και στα παιδιά που έχασαν ίδιου φύλου αδερφό ή που ήταν κοντά στην ηλικία.

Ο ερευνητής Yongfu Yu, του Aarhus University Hospital, δήλωσε ότι η κοινωνική στήριξη ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου πένθους και να ελαχιστοποιήσει πιθανές αρνητικές επιδράσεις στους ανθρώπους που πενθούν.

Αναλύθηκαν στοιχεία 5 εκατομμυρίων παιδιών στη Δανία και στη Σουηδία. Μεταξύ 6 μηνών και 18 ετών, περίπου 1% έχασε έναν αδερφό. Η μέση ηλικία των επιζώντων όταν συνέβη ο θάνατος ήταν τα 7 έτη.

Τα επόμενα 37 χρόνια, 534 από τα παιδιά που πενθούσαν πέθαναν. Είχαν 71% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο σε σχέση με ανθρώπους που δεν είχαν χάσει αδερφό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Pediatrics.

Η έρευνα δεν έλαβε υπόψη κοινωνικό περιβάλλον ή οικογενειακά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να εξηγούν την αυξημένη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Πηγές:
JAMA Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου