Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αγωγή με ουσία που βρίσκεται στη μαριχουάνα, σε χαμηλή δόση, ενδεχομένως βοηθά να αναστραφεί η απώλεια μνήμης και να βελτιωθούν οι νοητικές ικανότητες.

Η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου ή αντιμετώπιση της άνοιας στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο εγκέφαλος γερνά πολύ πιο γρήγορα όταν οι ποντικοί δεν έχουν λειτουργικούς υποδοχείς για την THC – τη χημική ουσία που είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες ψυχολογικές επιδράσεις της κάνναβης.

Ωστόσο αγωγή με THC μιμείται την επίδραση των κανναβινοειδών τα οποία παράγονται φυσιολογικά στον οργανισμό που επιτελούν σημαντικές λειτουργίες στον εγκέφαλο.

Ο Andreas Zimmer, καθηγητής στο University of Bonn, δήλωσε ότι με την ηλικία η ποσότητα των κανναβινοειδών που δημιουργούνται φυσικά στον εγκέφαλο μειώνεται. Όταν η δραστηριότητα του κανναβινοειδούς συστήματος μειώνεται παρατηρείται γρήγορη γήρανση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές χορήγησαν μικρή ποσότητα THC σε ποντικούς ηλικίας 2, 12 και 18 μηνών για 4 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νοητικές ικανότητες των μεγαλύτερων σε ηλικία ποντικών ήταν το ίδιο καλές με αυτές ποντικών 2 μηνών.

Ο Zimmer δήλωσε ότι η αγωγή ανέστρεψε τελείως την απώλεια της επίδοσης σε μεγαλύτερης ηλικίας ζώα. Ήταν σαν η αγωγή με την THC να γυρνά πίσω το μοριακό ρολόι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Πηγές:
Nature Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα