Ερευνητές του Swansea University ανακάλυψαν ότι ορισμένοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν σημαντική αύξηση στον καρδιακό παλμό και στην αρτηριακή πίεση όταν σταματούν τη χρήση του.

Η έρευνα περιέλαβε 144 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 33 ετών. Μετρήθηκαν οι παλμοί, η αρτηριακή πίεση και το άγχος των συμμετεχόντων οι οποίοι ανέφεραν τον εθισμό τους στο διαδίκτυο πριν και μετά από σύντομο χρόνο χρήσης του διαδικτύου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μετά το τέλος της χρήσης του διαδικτύου, αυξήσεις στον καρδιακό παλμό και στην αρτηριακή πίεση σε όσους σπαταλούσαν πολύ χρόνο συνδεδεμένοι, που συνέπιπταν με αυξήσεις του άγχους.

Οι αλλαγές φάνηκαν σε ανθρώπους με προβληματική, υψηλή χρήση αλλά όχι σε όσους δεν είχαν προβλήματα με τη χρήση του διαδικτύου.

Η έρευνα έδειξε μέση αύξηση 3-4% στον καρδιακό παλμό και στην αρτηριακή πίεση και σε ορισμένους το διπλάσιο, αμέσως μετά το τέλος της χρήσης του διαδικτύου σε σύγκριση με πριν τη χρήση, σε ανθρώπους με προβλήματα συμπεριφοράς σχετικών με τα ψηφιακά μέσα.

Ο καθηγητής Roberto Truzoli, του Milan University, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα φαίνεται να δείχνουν ότι η χρήση του διαδικτύου για ορισμένους μπορεί να αποτελεί εθισμό.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες περνούσαν κατά μέσον όρο 5 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο, με το 20% να περνά πάνω από 6 ώρες την ημέρα.

Πάνω από το 40% των συμμετεχόντων ανέφερε προβλήματα, όπως πολύ χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο επηρέαζε το ίδιο τους άντρες και τις γυναίκες και οι πιο συχνές αιτίες χρήσης ήταν τα social media και οι αγορές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One.

Πηγές:
PLOS One.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’