Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι αγόρια που εκτίθενται σε διατροφή με πολλά λιπαρά στην παιδική ηλικία είναι πιθανό να εμφανίσουν εμμονή με το junk food ως ενηλίκες, η οποια οδηγεί στην παχυαρκία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αρσενικούς ποντικούς και ανακάλυψε ότι η έκθεση σε διατροφή υψηλή σε λιπαρά από την παιδική ηλικία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την ευαισθησία του συστήματος της ντοπαμίνης μελλοντικά.

Η ντοπαμίνη παίζει ρόλο στην ευαισθητοποίηση της διαδικασίας με την οποία επανειλημμένος χειρισμός ανταμοιβής, είτε φαρμακολογικής όπως η αμφεταμίνη είτε φυσική όπως νόστιμη τροφή προκαλεί αύξηση της ανταπόκρισης στην ανταμοιβή.

Ο ερευνητής Guillaume Ferreira εξέτασε την επίδραση της διατροφής με πολλά λιπαρά στην ευαισθητοποίηση στην αμφεταμίνη.

Η έρευνα έδειξε ότι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πολλά λιπαρά για 3 μήνες εμφάνισαν αυξημένη κινητική δραστηριότητα ως αντίδραση σε δεύτερη ένεση αμφεταμίνης και αυξημένη δραστηριότητα των κυττάρων ντοπαμίνης στην περιοχή κοιλιακού καλυπτρικού πεδίου και απελευθέρωση ντοπαμίνης στον επικλινή πυρήνα.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν ότι η ανάπτυξη της οδού κοιλιακού καλυπτρικού πεδίου -επικλινούς πυρήνα  στην εφηβεία επηρεάζεται από διατροφή με πολλά λιπαρά, που ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες αλλαγές στη συμπεριφορά αναζήτησης επιβράβευσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό eNeuro.

Πηγές:
eNeuro.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]