Η καθηγήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, Michal Lotem, πρωτοπόρος στην έρευνα και θεραπεία του μελανώματος, εφαρμόζει ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο για τους ασθενείς της, κάτι που πολύ λίγα ογκολογικά κέντρα στον κόσμο μπορούν να προσφέρουν.

Η καθηγήτρια Lotem θεραπεύει ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα στο στάδιο 4, όταν οι συνηθισμένες θεραπείες έχουν ήδη αποτύχει. Η Michal Lotem χρησιμοποιεί ένα τελευταίας τεχνολογίας πρωτόκολλο ανοσοθεραπείας, που ονομάζεται κατ’ αποδοχή κυτταρική θεραπεία (adoptive cell therapy, ACT).

H θεραπεία περιλαμβάνει την εξαγωγή ανοσοκυττάρων από τον όγκο του ασθενούς και τον πολλαπλασιασμό τους, ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Στη συνέχεια, επανεισάγονται στον ασθενή, οποίος τώρα έχει τη δυνατότητα να πολεμήσει την ασθένεια με πολύ πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

H επικεφαλής του Κέντρου Μελανώματος και Ανοσοθεραπείας Καρκίνου στο Hadassah, εξατομικεύει το πρωτόκολλο βασιζόμενη ξεχωριστά στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνει να σώζει ζωές εκεί που η πρόγνωση δεν είναι καλή. Όπως εξηγεί και η ίδια, «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το πεδίο μεταλλάξεων του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, επειδή ο καρκίνος του καθενός, παρά το ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλους, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».

Η καθηγήτρια Lotem δεν πιστεύει ότι οι γιατροί πρέπει να λένε στους ασθενείς ότι έχουν «Χ μήνες για να ζήσουν», ή όπως το αποκαλεί η ίδια, «να βγάζουν προφητείες». Προτιμά να επικεντρώνεται στο να τους κρατήσει στη ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει την έρευνα για να βρει ακόμα πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να ενδυναμώσει τα ανοσοκύτταρα. Πέρσι, o Ιατρικός Οργανισμός του Hadassah βραβεύθηκε με μια τριετή χορηγία $337,000 από το Melanoma Research Alliance στην Ουάσινγκτον, για την ανάπτυξη μιας πρωτεΐνης που θα κάνει τα ανοσοκύτταρα καλύτερα στην αντιμετώπιση καρκίνων.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, έτσι πρέπει να προσεγγίζουμε τη θεραπεία με πολύπλοκο τρόπο». Η καθηγήτρια  Lotem σημειώνει ότι ο κόσμος πλέον, «έχει πεισθεί ότι η ανοσοθεραπεία είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Η ανοσοθεραπεία θα γίνει η κύρια πλατφόρμα αντιμετώπισης του μελανώματος αλλά και άλλων μορφών καρκίνου».

Πηγές:
iMER

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο