Την προσοχή όσων είναι αλλεργικοί στη λακτόζη και υποβάλλονται σε εμβολιασμό με ενέσεις μεθυλπρεδνιζολόνης, εφιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι επιστήμονες του ΕΜΑ διαπίστωσαν πως μία σειρά από ενέσιμα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό περιέχουν λακτόζη, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία των εμβολιαζόμενων.

Με αυτό το δεδομένα, τα υπάρχοντα σκευάσματα που περιέχουν λακτόζη θα αντικατασταθούν από σκευάσματα απαλλαγμένα από λακτόζη.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η ανακοίνωση αφορά τα ενέσιμα σκευάσματα που περιέχουν το κορτικοστεροειδές methylprednisolone.

Τα εν λόγω ενέσιμα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων.

Οι ειδικοί του ΕΜΑ προειδοποιούν πως οι ενέσεις που περιέχουν λακτόζη (σάκχαρο γάλακτος), ενδέχεται να περιέχουν ίχνη πρωτεϊνών αγελαδινού γάλακτος και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με γνωστή ή υποψία αλλεργίας στις πρωτεΐνες γάλακτος αγελάδας.

Η ανασκόπηση αυτών των φαρμάκων ξεκίνησε έπειτα από αναφορές σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων όπως ο βρογχόσπασμος (υπερβολική συστολή των μυών των αεραγωγών που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή) και αναφυλαξία (ξαφνική σοβαρή αλλεργική αντίδραση).

Οδηγίες

Ο ΕΜΑ εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες προς τους ασθενείς, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι.

  • Εάν είστε αλλεργικός ή υπάρχει υποψία αλλεργίας στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, δεν πρέπει να λαμβάνετε ενέσεις μεθυλπρεδνιζολόνης που περιέχουν λακτόζη.
  • Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία για αλλεργική αντίδραση με αυτά τα προϊόντα και τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν, ο γιατρός σας θα σταματήσει τη θεραπεία σας.
  • Εάν είστε αλλεργικός στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και χρειάζεστε μεθυλπρεδνιζολόνη, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα φάρμακο μεθυλπρεδνιζολόνης που δεν περιέχει λακτόζη ή θα χρησιμοποιήσει ένα εναλλακτικό φάρμακο.

Οι αλλεργίες στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος επηρεάζουν ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού (έως 3 άτομα στους 100) και διαφέρουν από τη δυσανεξία στη λακτόζη, όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα τη λακτόζη.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ή υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας