Σύμφωνα με νέα έρευνα, γυναίκες που λαμβάνουν στατίνες ενδεχομένως έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με όσες δεν είχαν υψηλή χοληστερόλη, ασθενείς με υψηλή είχαν 45% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και σε περίπτωση που είχαν εμφανίσει τη νόσο, ποσοστόι 40% είχε μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Αυτό δίνει ισχυρή ένδειξη ότι οι στατίνες παρέχουν αυτή την προστατευτική επίδραση, στον καρκίνο μαστού.

Ο Rahul Potluri, του Aston University, δήλωσε ότι το εύρημα ότι ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό και θνησιμότητα, σε διαχρονική έρευνα όπως αυτή, παρέχει τις ισχυρότερες ενδείξεις για προστατευτική επίδραση που πιθανόν συνδέεται με τις στατίνες.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 1,22 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 40 ετών και άνω, με και χωρίς διάγνωση υψηλής χοληστερόλης και συνέκριναν την ανάπτυξη καρκίνου στο μαστό και τα ποσοστά θνησιμότητας στις 2 ομάδες.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο European Society of Cardiology Congress και επιβεβαιώνουν ότι γυναίκες με διάγνωση υψηλής χοληστερόλης έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου στο μαστό, με βελτιωμένα ποσοστά θνησιμότητας και επιβίωσης.

Πηγές:
European Society of Cardiology Congress.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα