Τρεις κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας-κατάθλιψη, διαταραχή πανικού και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή-δεν θέτουν σοβαρή απειλή σε εγκύους ή στην υγεία των μωρών τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Kimberly Yonkers, του Yale University, πιστεύει ότι από την έρευνα προκύπτει πως οι γυναίκες δεν βλάπτουν τα μωρά τους αν έχουν κάποια από αυτές τις παθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περισσότερες από 2.600 εγκύους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ελαφρούς κινδύνους να συνδέονται με ορισμένα ψυχοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για αυτές τις παθήσεις.

Για παράδειγμα, μωρά γυναικών που λάμβαναν βενζοδιαζεπίνες είχαν ελαφρώς χαμηλότερο σωματικό βάρος και χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη σε 61 από 1.000 περιστατικά.

Επίσης η λήψη ομάδας αντικαταθλιπτικών, τους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, συνδέθηκε με βραχύτερη διάρκεια κύησης κατά 1,8 ημέρες.

Τα αντικαταθλιπτικά συνδέθηκαν επίσης με παθήσεις σχετικές με την υπέρταση σε 53 στις 100 κυήσεις και με υψηλότερα ποσοστά ελαφρών αναπνευστικών αγωγών μετά τον τοκετό.

Ωστόσο, η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι πολλές γυναίκες χρειάζονται αγωγή με τα παραπάνω φάρμακα στην εγκυμοσύνη και τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να τα διακόψουν. Θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να βρουν τη χαμηλότερη δυνατή δόση και να υιοθετήσουν καλές συνήθειες, όπως διατροφή και άσκηση και αποφυγή τσιγάρων και αλκοόλ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας