Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ, ερευνητές εξέτασαν μεταβολές σε παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, σε 620 παντρεμένους πατέρες και ανακάλυψαν ότι αλλαγές στην ποιότητα του γάμου με το πέρασμα του χρόνουν επιδρούν στην υγεία της καρδιάς τους.

Οι άντρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την ποιότητα του γάμου όταν τα παιδιά τους ήταν περίπου 3 ετών και ξανά, όταν αυτά ήταν 9.

Τα ερωτηματολόγια χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των παντρεμένων ως σταθερά καλή, κακή βελτιωμένη ή επιδεινούμενη.

Μεταξύ 2011 και 2013 όταν τα παιδιά ήταν περίπου 19 ετών, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση του πατέρα, τους παλμούς σε χαλάρωση, τον ΔΜΣ, το λιπιδαιμικό προφίλ και τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρχε μικρή αλλαγή στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά σε άντρες των οποίων οι γάμοι ήταν σταθερά καλοί ή κακοί.

Ωστόσο, φάνηκε τάση αλλαγής σε άντρες των οποίων οι γάμοι βελτιώθηκαν ή επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η βελτίωση των γάμων συνδεόταν με χαμηλότερη χοληστερόλη LDL και αρτηριακή πίεση και πιο υγιές βάρος, ενώ οι γάμοι που επιδεινώθηκαν συνδέθηκαν με υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

 

Πηγές:
BMJ,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο