Η κατανάλωση πρωινού που περιέχει μανιτάρια μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε λιγότερη πείνα και μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας στην αποφυγή κατανάλωσης επιπλέον θερμίδων αργότερα, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Appetite, υποδεικνύουν ότι το κρέας μπορεί να αντικατασταθεί από μανιτάρια, σε ορισμένα γεύματα. 

Η ερευνήτρια Joanne Slavin, καθηγήτρια στο University of Minnesota στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει διπλό όφελος, διατροφής και κορεσμού, είτε αντικαθιστώντας το κρέας με μανιτάρια σε ορισμένα γεύματα είτε αντικαθιστώντας μέρος του κρέατος με μανιτάρια.

Επειδή η πρωτεΐνη φαίνεται να είναι το μακροθρεπτικό που οδηγεί σε μεγαλύτερο κορεσμό, σύμφωνα με τις έρευνες, η ερευνητική ομάδα θέλησε να ταιριάξει την ποσότητα πρωτεΐνης στα μανιτάρια και στο κρέας για τον έλεγχο της επίδρασης της πρωτεΐνης στον κορεσμό.

Αφού ταίριαξαν τα μανιτάρια και το κρέας με την ποσότητα πρωτεΐνης, και τα 2 κατέληξαν να περιέχουν συγκρίσιμες  ποσότητες θερμίδων.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογήσουν τις διαφορές με τον κορεσμό  και την πρόσληψη τροφών σε διάρκεια 10 ημερών, μεταξύ μανιταριών Agaricus bisporus  και κρέατος.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 2 μερίδες μανιταριών ή κρέατος για 10 ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική διαφορά στα ποσοστά κορεσμού μεταξύ των δυο επιλογών.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά λιγότερη πείνα, μεγαλύτερο κορεσμό και μειωμένη προσδοκώμενη κατανάλωση μετά την κατανάλωση πρωινού με μανιτάρια σε σύγκριση με πρωινό που περιείχε κρέας.

Πηγές:
Appetite.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση