Ακόμα και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, προειδοποιεί η American Society of Clinical Oncology (ASCO).

Ο πρόεδρός της, Dr. Bruce Johnson, δήλωσε ότι συνήθως οι άνθρωποι δεν συνδέουν την κατανάλωση μπύρας, κρασιού και ποτών με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κάποια στιγμή στη ζωή τους

Ωστόσο, πρόσθεσε, η σχέση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου είναι γνωστή και δίνει οδηγίες στην ιατρική κοινότητα για το πώς να βοηθήσει τους ασθενείς  να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Το αλκοόλ είναι άμεσα υπεύθυνο για το 5% έως 6% των νέων καρκίνων και των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η μελέτη αναφέρει ενδείξεις που συνδέουν την ελαφριά, μέτρια ή βαριά κατανάλωση αλκοόλ με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συχνών κακοηθειών, όπως του μαστού, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, της κεφαλής και τραχήλου.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της ASCO ανακάλυψε ότι 7 στους 10 Αμερικανούς δεν έχουν επίγνωση της σχέσης μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου.

Για τη μείωση του κινδύνου, η ανακοίνωση περιλαμβάνει αρκετές προτάσεις, όπως αυστηρότερους περιορισμούς στις ημέρες και ώρες πώλησης αλκοόλ, υψηλότερους φόρους σε αυτό και περιορισμό της διαφήμισης αλκοόλ στους νέους.

Πηγές:
ASCO.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα