Χειρούργοι στο ιατρικό κέντρο UC του Σαν Ντιέγκο, προχώρησαν σε αφαίρεση σκωληκοειδούς υπόφυσης από το στόμα, σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν νέα περισσότερο αναίμακτη τεχνική.

Θεωρείται ότι αποτελεί την πρώτη τέτοια επέμβαση στις Η.Π.Α. Η κλινική δοκιμή έλαβε άδεια για εφαρμογή σε περιορισμένο αριθμό ασθενών.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Mark Talamini, ο σκοπός της επέμβασης είναι να δοκιμαστούν περισσότερες τεχνικές που εστιάζουν στον ασθενή και που θα αποτελούν περισσότερο αναίμακτη επιλογή.

Το συγκεκριμένο κέντρο ερευνά καινοτόμους τρόπους για επεμβάσεις με λιγότερες τομές, λιγότερο πόνο και πιο γρήγορη ανάρρωση.

Η εγχείρηση έγινε σε 42χρονο ασθενή από την Καλιφόρνια, ο οποίος είναι ο πρώτος ασθενής που υποβάλλεται σε τέτοιου είδους επέμβαση στις Η.Π.Α. Η Ινδία είναι η μόνη άλλη χώρα που έχει ανακοινώσει τέτοια επέμβαση.

Όπως δήλωσαν οι χειρούργοι, χρειάστηκε μόνο μια μικρή τομή για την εισαγωγή της μικρής κάμερας στον αφαλό για να ολοκληρωθεί η επέμβαση έναντι τριών τομών που χρειάζονται στη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Ο ασθενής πήρε εξιτήριο 20 ώρες μετά την επέμβαση και την επομένη της επέμβασης ανέφερε ελάχιστο πόνο.

Η τεχνική NOTES αφορά την εισαγωγή χειρουργικών εργαλείων και μικροσκοπικής κάμερας από φυσική οπή, όπως είναι το στόμα, στο επιθυμητό όργανο.

Αποφεύγοντας τις μεγάλες τομές στην κοιλιά, οι ασθενείς έχουν ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερο πόνο, ενώ αποφεύγουν τυχόν εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης.

Τα εργαλεία πέρασαν από το στόμα του ασθενή στο στομάχι, όπου έγινε μικρή τομή στα τοιχώματα, για να εισαχθεί το εργαλείο και να φτάσει στη σκωληκοειδή υπόφυση για αφαίρεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας