Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες μέσης ηλικίας από το University of Illinois ανακάλυψε ότι προβλήματα ύπνου ποικίλλουν στα στάδια της εμμηνόπαυσης και συνδέονται σταθερά με την κατάθλιψη και τις εξάψεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία της Midlife Women's Health Study, 776 γυναικών 45-54 ετών για έως 7 χρόνια.

Οι γυναίκες έδωσαν συνεντεύξεις και δείγματα αίματος για να παρακολουθήσουν οι ερευνητές διαταραχές ύπνου, άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και ορμονικά επίπεδα, καθώς οι γυναίκες περνούσαν από την προεμμηνόπαυση στη μετα-εμμηνόπαυση.

Για να παρακολουθηθεί ο φτωχός ύπνος, οι ερευνητές ζητούσαν στοιχεία για τη συχνότητα αυπνίας, διαταραχών ύπνου και ανήσυχου ύπνου.

Η έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ της πιθανότητας  φτωχού ύπνου πριν την εμμηνόπαυση, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτήν.

Αυτό σημαίνει ότι για πολλές γυναίκες στην έρευνα, τα προβλήματα ύπνου άλλαζαν καθώς περνούσαν σε διαφορετικά στάδια της εμμηνόπαυσης. Γυναίκες που είχαν αυπνία στην εμμηνόπαυση δεν ήταν πιθανότερο να έχουν μετά από αυτή.

Ερευνώντας για άλλα συμπτώματα ή παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδέονται με τον φτωχό ύπνο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εξάψεις και κατάθλιψη συνδέονταν ισχυρά με φτωχό ύπνο σε όλα τα στάδια της εμμηνόπαυσης.

Αυτοί οι 2 παράγοτνες ποικίλλουν σε συχνότητα στα στάδια της εμμηνόπαυσης, που θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί επίσης ο φτωχός ύπνος ποικίλλει στα στάδια.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσει τις διαταραχές ύπνου και να δώσει ελπίδα στις γυναίκες ότι τα συμπτώματα ύπνου μπορεί ενδεχομένως να μη διαρκούν μετά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, αναφέρει η καθηγήτρια Rebecca Smith.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine.

Πηγές:
Sleep Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις