Άνθρωποι που ως παιδιά ασκούσαν εκφοβισμό στα αδέρφια τους ή ήταν οι ίδιοι θύματα εκφοβισμού από αυτά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών, αναφέρει νέα βρετανική έρευνα.

Μέχρι την ηλικία των 18, όσοι ήταν είτε θύτες ή  θύματα αρκετές φορές την εβδομάδα ή το μήνα είχαν διπλάσιες έως τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχωσική διαταραχή, όπως σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, ανακάλυψαν ερευνητές από το University of Warwick.

Η ερευνήτρια Slava Dantchev, δήλωσε ότι αν το bullying  συμβαίνει στο σπίτι και στο σχολείο ο κίνδυνος ψυχωσικού επεισοδίου είναι ακόμα μεγαλύτερος. Ο κίνδυνος βρέθηκε να είναι τετραπλάσιος.

Η έρευνα έγινε σε 3.600 νέους που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον εκφοβισμό από τα αδέρφια στην ηλικία των 12 ετών και αξιολογήθηκαν τα ψυχωσικά συμπτώματα στην ηλικία των 18.

Σε ηλικία 12 ετών, 664 παιδιά δήλωσαν ότι υφίσταντο εκφοβισμό από τα αδέρφια τους, 486 ασκούσαν εκφοβισμό σε αυτά και 771 βρέθηκαν και από τις δυο πλευρές. Μέχρι την ηλικία των 18 ετών, 55 παιδιά εμφάνισαν ψυχωσική διαταραχή.

Όσο πιο συχνά 18χρονοι εμπλέκονταν σε αδερφικό εκφοβισμό σε νεαρότερη ηλικία, είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη είτε από τις 2, τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανίσουν ψυχωσική διαταραχή.

Αν και οι ερευνητές έλαβαν υπόψη πολλούς προυπάρχοντες παράγοντες ψυχικής υγείας και κοινωνικούς δεν μπορεί να αποκλειστεί, οτι προβλήματα κοινωνικών σχέσεων μπορεί ενδεχομένως να είναι πρώιμα σημάδια ανάπτυξης σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας παρά η αιτία.

Επειδή το bullying από τα αδέρφια μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην ψυχική υγεία, οι ερευνητές σημείωσαν ότι είναι σημαντικό, γονείς και επαγγελματίες υγείας να βρουν τρόπους να το μειώσουν ή να το εμποδίσουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychological Medicine.

Πηγές:
Psychological Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;