Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η υψηλή χοληστερόλη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης στους ηλικιωμένους.

Άνθρωποι 85 έως 94 ετών με καλή εγκεφαλική υγεία, των οποίων η χοληστερόλη ήταν πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης τα επόμενα 10 χρόνια, σε σύγκριση με ανθρώπους 75 έως 84 ετών που είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, ανακάλυψαν ερευνητές.

Ο Jeremy Silverman, του Mount Sinai, δήλωσε ότι άνθρωποι που φτάνουν στα 85 και έχουν υψηλή χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να έχουν άλλους παράγοντες που τους προστατεύουν από τις αρνητικές επιπτώσεις της αυξημένης χοληστερόλης.

Ο ερευνητής προειδοποιεί ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι αν κάποιος είναι 85 ετών θα πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης με την ελπίδα να αποφύγει την άνοια. Επίσης, η έρευνα δεν ανακάλυψε αιτιατή σχέση.

Ο Silverman δήλωσε ότι γενικά, η υψηλή χοληστερόλη συνδέθηκε με νοητική εξασθένηση αλλά όταν οι ερευνητές εστίασαν μόνο σε ανθρώπους με καλή νοητική υγεία στην ηλικία των 85 ετών,  η αυξημένη χοληστερόλη συνδεόταν με καλύτερη εικόνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η χρήση στατινών συνδεόταν με προστασία από τη νοητική εξασθένηση γενικά. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι γερνούσαν όλο και περισσότερο, η προστασία των στατινών μειώθηκε.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής, δεν πιστεύει ότι το να έχει κάποιος υψηλή χοληστερόλη γίνεται κάτι ωφέλιμο-απλώς είναι πιθανό να αποτελεί το είδος του ανθρώπου τον οποίο δεν πειράζει η αυξημένη χοληστερόλη.

Ο Silverman δεν πιστεύει ότι η χοληστερόλη καθαυτή είναι προστατευτική έναντι της νοητικής εξασθένησης αλλά ότι άλλοι παράγοντες προστατεύουν από την επίπτωση της χοληστερόλης.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 1.900 ανθρώπων που έλαβαν μέρος στη μελέτη Framingham Heart Study.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alzheimer's & Dementia.

 

Πηγές:
Alzheimer's & Dementia.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο