Αν και το άγχος μπορεί να προκαλείται από πολλούς παράγοντες, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ποσότητα κοιλιακού λίπους μιας γυναίκας θα μπορούσε να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισής  του.

Στην έρευνα, που ανέλυσε στοιχεία 5.580 μεσηλίκων γυναικών από τη Λατινική Αμερική, μέσης ηλικίας 49,7 ετών, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν το μεγαλύτερο κοιλιακό λίπος θα μπορούσε να αυξάνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει άγχος.

Η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που χρησιμοποιεί την αναλογία μέσης/ ισχίων ως έχουσα σχέση με το άγχος.

Στην έρευνα, το 58% ήταν γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και το 61,3% ανέφερε ότι είχε άγχος. Η έρευνα ανακάλυψε ότι αυτές οι γυναίκες στο μέσο και άνω τρίτο της αναλογίας μέσης/ ισχίων ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν άγχος και όσες ήταν στο άνω τρίτο ήταν πιο πιθανό να έχουν σημάδια άγχους σε σύγκριση με γυναίκες στα χαμηλότερα δυο τρίτα.

Το άγχος αποτελεί ανησυχητικό παράγοντα, επειδή συνδέεται με καρδιακή νόσο, διαβήτη, προβλήματα θυρεοειδούς, αναπνευστικές διαταραχές και χρήση ναρκωτικών, μεταξύ άλλων.

Έρευνες έδειξαν αύξηση στη συχνότητα άγχους στις γυναίκες κατά τη μέση ηλικία, πιθανόν ως αποτέλεσμα μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων, που έχουν νευροπροστατευτικό ρόλο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Menopause.

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου