Νέα έρευνα συνδέει τη μεγάλη κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο ηπατικής νόσου.

Η έρευνα αναφέρει ότι η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου η κατεργασμένου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να ενισχύσει τον κίνδυνο εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Shira Zelber-Sagi, καθηγήτρια στο University of Haifa, παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν μεγάλες ποσότητες κρέατος ήταν ελαφρώς νεότεροι, κυρίως άντρες, με μεγαλύτερο ΔΜΣ και πρόσληψη θερμίδων και χειρότερο μεταβολικό προφίλ.

Επιπλέον άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κρέατος μαγειρεμένου με ανθυγιεινές μεθόδους είχαν αυξημένα  επίπεδα HCA (προφλεγμονώδεις ουσίες στο καμένο κρέας)  και εμφάνισαν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Άνθρωποι που ήδη είχαν διαγνωστεί με την παραπάνω νόσο είχαν παρόμοιες συνέπειες μαζί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και χρόνιας καρδιοπάθειας, αναφέρουν οι ερευνητές στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  Journal of Hepatology.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής του δυτικού πολιτισμού παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, όπως η έλλειψη άσκησης και η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης και κορεσμένων λιπαρών.

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ του είδους κρέατος και της μεθόδου μαγειρέματος με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι ερευνητές εξέτασαν 357 συμμετέχοντες, μεταξύ 40 και  70  ετών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η μη αλκοολική νόσος του λιπώδους ήπατος διαγνώστηκε στο 38.7 % των συμμετεχόντων και η αντίσταση στην ινσουλίνη στο 30.5%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα