Νέα έρευνα στην ινομυαλγία υποδεικνύει ότι το ται τσι μπορεί ενδεχομένως να κάνει περισσότερα από την αερόβια άσκηση για την μείωση του χρόνιου πόνου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το ται τσι οδηγεί σε παρόμοια ή μεγαλύτερη βελτίωση των συμπτωμάτων σε σχέση με την αερόβια άσκηση, για ποικιλία αποτελεσμάτων σε ασθενείς με ινομυαλγία.

Η Dr. Chenchen Wang, του Tufts University, συνέκρινε την επίδραση του ται τσι και της αερόβιας.

Η έρευνα έγινε σε 226 ανθρώπους που είχαν ινομυαλγία 9 χρόνια. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 52 χρόνια. Η πλειοψηφία ήταν γυναίκες και το 61% λευκές. Κανένας δεν είχε δοκιμάσει ται τσι ή άλλου είδους εναλλακτική θεραπεία τους προηγουμένους 6 μήνες.

Όταν άρχισε η έρευνα, οι ασθενείς έδωσαν πληροφορίες για τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματά τους, όπως ένταση του πόνου, ικανότητα κίνησης, κούραση, κατάθλιψη, άγχος και ευεξία.

Στη συνέχεια, οι ασθενείς τοποθετήθηκαν τυχαία είτε σε ομάδα αερόβιας είτε σε ομάδα ται τσι. Η ομάδα άσκησης ολοκλήρωσε  υπο επίβλεψη, 2 συνεδρίες αερόβιας κάθε εβδομάδα για 24 εβδομάδες. Όσοι έκαναν ται τσι ακολούθησαν 1 από 4 πλάνα αγωγής. Μια ή δυο συνεδρίες την εβδομάδα, για 12 ή 245 εβδομάδες.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα συμπτώματα των συμμετεχόντων σε τακτικά διαστήματα. Το διάστημα αυτό οι ασθενείς συνέχιζαν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και επισκέπτονταν τακτικά τον γιατρό.

Όλοι οι ασθενείς είχαν κάποιου βαθμού ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά οι βελτιώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες στις ομάδες του ται τσι στο τέλος των 24 εβδομάδων

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ.

Κανένας από τους ασθένειές που έκαναν ται τσι δεν ανέφερε ανεπιθύμητες ενέργειες ή επιπλοκές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδος μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί θεραπευτική διεπιστημονική επιλογή στον έλεγχο της ινομυαλγίας.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ