Ο δυνατός θόρυβος στον εργασιακό χώρο δεν απειλεί μόνο την ακοή αλλά θα μπορούσε να αυξάνει και την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. John Howard, διευθυντής του NIOSH, που πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε ότι η μείωση του θορύβου στον εργασιακό χώρο είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την πρόληψη της απώλειας ακοής αλλά και επειδή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Ο δυνατός θόρυβος είναι ένας από τους πιο κοινούς κινδύνους στις ΗΠΑ, με 1 στους 4 να αναφέρουν έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου στη δουλειά.

Ο Dr. Robert Glatter, του Lenox Hill Hospital, δήλωσε ότι το θορυβώδες περιβάλλον στην εργασία αποτελεί παραμελημένο παράγοντα κινδύνου για υπέρταση και αυξημένη χοληστερόλη, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Στην έρευνα, αναλύθηκαν στοιχεία από τη μελέτη 2014 U.S. National Health Interview Survey, και φάνηκε ότι 41 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ιστορικό έκθεσης σε θόρυβο στην εργασία και 14% ανέφερε έκθεση σε αυτόν εντός του προηγούμενου έτους.

Ενώ το 12% είχε προβλήματα ακοής, το 24% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση και το 28% υψηλή χοληστερόλη.

Η έκθεση στο θόρυβο στον εργασιακό χώρο θα μπορούσε να συνδέεται με το 58% των προβλημάτων ακοής, το 14% των περιστατικών υπέρτασης και το 9% των περιστατικών υψηλής χοληστερόλης, έδειξε η έρευνα.

Βιομηχανίες με τα υψηλότερα ποσοστά έκθεσης στο θόρυβο ήταν τα μεταλλεία, οι κατασκευές και οι βιομηχανίες.

Η  Η Liz Masterson δήλωσε ότι σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων που μελέτησε έχουν προβλήματα ακοής, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, που θα μπορούσε να αποδοθεί σε θόρυβο στην εργασία.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι το θορυβώδες εργασιακό περιβάλλον προκάλεσε πράγματι υπέρταση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά έδειξε σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Industrial Medicine.

 

Πηγές:
American Journal of Industrial Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής