Νέα έρευνα του Columbia University Irving Medical Center, έδειξε ότι ακόμα και ελαφριά προβλήματα ύπνου, όπως δυσκολία στο να αποκοιμηθεί κάποιος, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες.

Σχεδόν το  ένα τρίτο των ενηλίκων δεν κοιμάται αρκετά.

Για τις γυναίκες, το πρόβλημα μπορεί ενδεχομένως να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Ερευνητές υποδεικνύουν ότι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ύπνου, με ορισμένους ερευνητές να αναφέρουν ότι η χρόνια αυπνία μπορεί ενδεχομένως να είναι δυο φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Η ερευνήτρια Brooke Aggarwal δήλωσε ότι αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς έρευνες έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου και τα ελαφρύτερα προβλήματα ύπνου μπορεί να έχουν δυσανάλογη επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών.

Η νέα έρευνα εξέτασε την αρτηριακή πίεση και συνήθειες ύπνου σε 323 υγιείς γυναίκες.

Ελαφρές διαταραχές ύπνου-χαμηλής ποιότητας ύπνος, περισσότερος χρόνος πριν αποκοιμηθεί κάποια και αυπνία- ήταν σχεδόν 3 φορές πιο συνήθεις από τις σοβαρές διαταραχές ύπνου, όπως η άπνοια.

Γυναίκες που είχαν ελαφρά προβλήματα ύπνου- περιλαμβανομένων αυτών που κοιμόνταν 7-9 ώρες τη νύχτα-ήταν σημαντικά πιο πιθανό να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ορισμένες από τις γυναίκες επέτρεψαν στους ερευνητές να αφαιρέσουν λίγα ενδοθηλιακά κύτταρα από φλέβα στο χέρι ώστε να εξετάσουν για πρωτεΐνη που συνδέεται με τη φλεγμονή και εμπλέκεται στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Sanja Jelic, ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της φλεγμονής στο ενδοθήλιο και των ελαφρών διαταραχών ύπνου.

Σημειώνουν, ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως ελαφρά προβλήματα ύπνου θα μπορούσαν πιθανόν να ξεκινούν την αγγειακή ενδοθηλιακή φλεγμονή, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ο οποίος συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA