Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη λειτουργία των μιτοχονδρίων, τα οποία παράγουν το 90 τοις εκατό της χημικής ενέργειας που χρειάζονται τα κύτταρα για να επιβιώσουν. Όταν προκάλεσαν μια μετάλλαξη που επέφερε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, τα ποντίκια γρήγορα ανέπτυξαν ρυτιδωμένο δέρμα και απώλεια γούνας.

Η μετάλλαξη προκλήθηκε όταν προσέθεσαν το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη στο φαγητό ή στο νερό, το οποίο επιφέρει εξάντληση του μιτοχονδριακού DNA επειδή το ένζυμο για την αναπαραγωγή του DNA καθίσταται ανενεργό.

Σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, τα ποντίκια εμφάνισαν γκρίζα μαλλιά, μειώθηκε η πυκνότητα των τριχών τους, επιβραδύνθηκαν οι κινήσεις και προκλήθηκε λήθαργος - αλλαγές που αποτελούν χαρακτηριστικά της γήρανσης.

Ρυτίδες στο δέρμα παρατηρήθηκαν τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες μετά την μετάλλαξη, με τα θηλυκά να έχουν πιο έντονες ρυτίδες από τα αρσενικά. Αλλά όταν αποκαταστάθηκε η λειτουργία των μιτοχονδρίων με την απενεργοποίηση της μετάλλαξης, τα ποντίκια επανέκτησαν λεία επιδερμίδα και παχιά γούνα που δεν διακρίνονταν από τα υγιή ποντίκια της ίδιας ηλικίας.

"Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή η παρατήρηση είναι μοναδική", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Keshav Singh, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.

Στους ανθρώπους, μείωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων παρατηρείται κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Η εξάντληση του DNA στα μιτοχόνδρια ενοχοποιείται επίσης για ανθρώπινες μιτοχονδριακές ασθένειες, για καρδιαγγειακές παθήσεις, για διαβήτη, για νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται με τη γήρανση και για καρκίνο.

Όπως δήλωσε ο Keshav Singh, τα ευρήματα παρέχουν μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την ανάπτυξη προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών ανάπτυξης φαρμάκων αύξησης των μιτοχονδριακών λειτουργιών για τη θεραπεία της σχετιζόμενης με τη γήρανση παθολογίας του δέρματος και των μαλλιών και άλλων ανθρώπινων ασθενειών στις οποίες η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία παίζει σημαντικό ρόλο.

 

Πηγές:
Cell Death and Disease.