Συγκεκριμένα, όσο πιο στενά ακολουθούσε ένα άτομο τη μεσογειακή διατροφή, τόσο λιγότερο βαριά ήταν η ψωρίαση, ανεξάρτητα από το αν ήταν παχύσαρκο.

Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι εκτός από την καρδιά, η διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η ψωρίαση.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από μια εθνική έρευνα για την υγεία των πολιτών στη Γαλλία, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 36.000 ερωτηθέντες. Περισσότεροι από 3.500 από αυτούς είχαν κάποια μορφή ψωρίασης, δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Celine Phan, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Henri Mondor στο Creteil της Γαλλίας.

Εκτός από τις ερωτήσεις για τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η έρευνα μέτρησε επίσης κατά πόσο οι ασθενείς με ψωρίαση ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή και βάσει αυτού του κριτηρίου χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της ψωρίασης, όπως είναι η ηλικία, τα επίπεδα άσκησης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα κ.ά. και διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, όσοι πλησίαζαν σ’ αυτή ή την ακολουθούσαν πιστά ήταν 29% και 22%, αντιστοίχως, λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει τη σχέση αιτίας - αποτελέσματος. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι η ίδια η μεσογειακή διατροφή που προκαλεί ύφεση των συμπτωμάτων, αλλά η αντίθετη αυτής, δηλαδή η δυτική διατροφή (υψηλή σε λιπαρά και ζάχαρη) που επιδεινώνει την ψωρίαση.

Πηγές:
Hospital Henri Mondor

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]