Το γλαύκωμα, ασθένεια των οφθαλμών, μπορεί ενδεχομένως να είναι αυτοάνοση νόσος, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε έρευνα που έγινε σε ποντικούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού προκαλούν βλάβη του αμφιβληστροειδούς που συμβαίνει στο γλαύκωμα και ότι προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στον οργανισμό προκαλούν την επίθεση των συγκεκριμένων κυττάρων στον αμφιβληστροειδή.

Ο Jianzhu Chen, καθηγητής στο Massachusetts Institute of Technology δήλωσε ότι αυτό ανοίγει νέο δρόμο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Οι περισσότερες αγωγές σήμερα στοχεύουν στη μείωση της πίεσης του ματιού αλλά η νόσος επιδεινώνεται σε πολλούς ανθρώπους ακόμα και τότε. Ερευνητές ανακάλυψαν το ίδιο στους ποντικούς.

Η Dr. Dong Feng Chen, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι αυτό οδήγησε την ερευνητική ομάδα να πιστεύει ότι η αλλαγή της πίεσης θα πρέπει να προκαλεί κάτι προοδευτικό και το πρώτο πράγμα που ήρθε στο νου ήταν ότι πρέπει να είναι αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι το μπλοκάρισμα της αυτοάνοσης δραστηριότητας θα μπορούσε να προσφέρει νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας