Ενήλικες με μακροχρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα ως παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ΧΑΠ, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα της American Cancer Society επίσης συνέδεσε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στην ενήλικο ζωή με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ΧΑΠ και αρκετές άλλες παθήσεις.

Ο ερευνητής W. Ryan Diver, δήλωσε ότι γενικά τα ευρήματα δίνουν νέες ενδείξεις για τη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία σχεδόν 71.000 Αμερικανών ενήλικων που δεν κάπνισαν ποτέ. Οι περισσότεροι ήταν μεταξύ 50 και 74 ετών στην έναρξη της έρευνας. Παρακολουθήθηκαν για 22 χρόνια

Στο συγκεκριμένο διάστημα, όσοι δήλωσαν ότι έζησαν με καπνιστή σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ΧΑΠ σε σχέση με όσους δεν μεγάλωσαν σε σπίτι με καπνιστή.

Οι ερευνητές εστίασαν στους θανάτους από ΧΑΠ αλλά δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενήλικες που ζούσαν με καπνιστή στην παιδική τους ηλικία μπορεί ενδεχομένως να έχουν κίνδυνο μη μοιραίας ΧΑΠ.

Η έρευνα παρατήρησης ανακάλυψε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα 10 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην ενήλικο ζωή είχαν 9% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια, 23% από εγκεφαλικό επεισόδιο και 42% από ΧΑΠ.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εντοπίζει σχέση μεταξύ έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία και θανάτου από ΧΑΠ στη μέση ηλικία και πέρα.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα επίσης υποδεικνύουν ότι το παθητικό κάπνισμα στον ενήλικα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ΧΑΠ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Πηγές:
American Journal of Preventive Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο