Το αλκοόλ συμβάλλει σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως και δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης, δήλωσαν ερευνητές.

Η νέα ανάλυση εκατοντάδων ερευνών, που έγιναν μεταξύ 1990 και 2016, ανακάλυψε ότι 1 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως πίνει αλκοόλ (2.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι) και ότι 6,8% των αντρών και 2,2% των γυναικών πεθαίνει από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτό, κάθε χρόνο.

Παγκοσμίως, η χρήση αλκοόλ ήταν ο έβδομος κύριος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρία το 2016.

Ήταν η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας μεταξύ ανθρώπων 15-49 ετών, υπεύθυνη για 1 στους 10 θανάτους.

Μεταξύ ανθρώπων 50 ετών και άνω, ο καρκίνος ήταν κύρια αιτία θανάτου λόγω αλκοόλ- υπεύθυνο για το 27% των θανάτων στις γυναίκες και σχεδόν το 19% των θανάτων στους άντρες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οποιαδήποτε προστασία δίνει το αλκοόλ από την καρδιοπάθεια ξεπερνιέται από προβλήματα υγείας που προκαλεί, ιδιαίτερα τον καρκίνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι άνθρωποι που πίνουν 1 ποτό την ημέρα έχουν 0,5% υψηλότερο κίνδυνο για ένα από 23 προβλήματα υγείας που συνδέονται με το αλκοόλ σε σχέση με όσους απέχουν.

Ο κίνδυνος είναι 7% υψηλότερος σε ανθρώπους που πίνουν 2 ποτά την ημέρα και 37% υψηλότερος σε όσους πίνουν 5 ημερησίως.

Η ισχυρή σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου για καρκίνο, τραυματισμούς και λοιμώδεις νόσους, εξουδετέρωσε την προστατευτική επίδραση για την ισχαιμική καρδιοπάθεια σε γυναίκες της έρευνας, δήλωσε ο ερευνητής Max Griswold. Ανακάλυψε ότι οι συνδυασμένοι κίνδυνοι για την υγεία λόγω χρήσης αλκοόλ αυξάνουν με οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ.

Ο Griswold πρόσθεσε ότι, αν και οι κίνδυνοι για την υγεία από το αλκοόλ είναι μικροί με ένα ποτό την ημέρα, στη συνέχεια αυξάνονται γρήγορα αν κάποιος πίνει περισσότερο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

Πηγές:
The Lancet.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα