Εξατομικευμένο εμβόλιο κράτησε υπό έλεγχο επιθετική ομάδα καρκίνων στους περισσότερους από τους μισούς ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε, σε μικρή προκαταρκτική δοκιμή, ανέφεραν ερευνητές.

Οι HER2-θετικοί καρκίνοι είναι αυτοί που έχουν πολύ πρωτεΐνη HER2 στην επιφάνειά τους. Σε αυτό το πλαίσιο ένας καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του οργανισμού. Περιοχές που είναι γνωστό ότι έχουν HER2- θετικούς καρκίνους περιλαμβάνουν το μαστό, την κύστη, το πάγκρεας, τις ωοθήκες και το στομάχι.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο το αίμα των ασθενών, ερευνητές του U.S. National Cancer Institute μετέτρεψαν κύτταρα ανοσοποιητικού και δημιούργησαν εξατομικευμένα εμβόλια για τη στόχευση θετικών σε HER2 καρκίνων σε διάφορα σημεία του σώματος. Όφελος φάνηκε σε  ανθρώπους με καρκίνο στο στομάχι στο παχύ έντερο και στις ωοθήκες, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Jay Berzofsky.

Το εμβόλιο ήταν ασφαλές για τους ανθρώπους χωρίς οξείες ή καθυστερημένες παρενέργειες και κλινικό όφελος παρατηρήθηκε σε 6 από τους 11 ασθενείς των οποίων τα στοιχεία ήταν διαθέσιμα για ανάλυση, δήλωσε. Ο Berzofsky είναι ο επικεφαλής του τομέα εμβολιων στο Center for Cancer Research του National Cancer Institute.

Ωστόσο σκοπός της αρχικής έρευνας ήταν μόνο να διαπιστωθεί σε ποια δόση θα πρέπει να δοθεί το εμβόλιο και ότι η δόση δεν θα είναι τοξική, δήλωσε ο Dr. Otis Brawley, της American Cancer Society.

Ο Brawley δήλωσε ότι είναι καλό σημάδι να διαπιστωθεί όφελος στη δοκιμή φάσης 1 αλλά προειδοποίησε ότι η έρευνα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Είναι πολύ νωρίς να χαρούμε αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις οφέλους, σημείωσε.

Ο Berzofsky δήλωσε ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό πίσω από την επιτυχία του εμβολίου αλλά συνεχίζουν την έρευνα για να κατανοήσουν καλύτερα πώς δρα το εμβόλιο.

Η έρευνα περιέλαβε 11 ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο και 6 από αυτούς (ποσοστό 54%) είχαν όφελος.

Μια ασθενής με καρκίνο στις ωοθήκες είχε ολοκληρωτική ανταπόκριση που διήρκεσε 89 εβδομάδες. Ο καρκίνος δεν εντοπίστηκε πια σε εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές.

Άλλος ασθενής-με γαστροοισοφαγικό καρκίνο-είχε μερική ανταπόκριση που διήρκεσε μήνες, δήλωσαν οι ερευνητές. Μερική ανταπόκριση σημαίνει ότι ο καρκίνος είχε μειωθεί κατά 50% ή περισσότερο, δήλωσε ο Brawley.

Οι υπόλοιποι 4 ασθενείς-2 με καρκίνο στο παχύ έντερο, μια με ωοθηκών και ένας με προστάτη, είχαν σταθεροποίηση της νόσου.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνδυάσουν το τρέχον εμβόλιο με φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει να υπερκεραστεί η ικανότητα του καρκίνου να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα στην επόμενη φάση της έρευνας. Τα φάρμακα ονομάζονται αναστολείς σημείων ελέγχου.

Ο Berzofsky πιστεύει ότι ο συνδυασμός θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός από τη χρήση χωριστών παραγόντων, καθώς εκτιμάται ότι τα εμβόλια μπορούν να διεγείρουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η πρόσθεση των αναστολέων σημείων ελέγχου μπορεί να υπερκεράσει την κατασταλτική επίδραση του καρκίνου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η επένδυση της GSK Ελλάδος στην κλινική έρευνα
H CoViD παραμένει πιο επικίνδυνη από τη γρίπη (μελέτη)
Φ. Κανακούδη: Η πρωτοπόρος του παιδικού αντιρευματικού αγώνα