Έφηβοι που χρησιμοποιούν κάνναβη προκαλούν βλάβες διαρκείας στον εγκέφαλό τους, αναφέρει νέα έρευνα από τον Καναδά.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι η επίδραση στις νοητικές ικανότητες, τη μνήμη και τη συμπεριφορά ήταν χειρότερη από αυτή της κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους.

Οι ερευνητές του University of Montreal, προτρέπουν τους εφήβους να καθυστερήσουν τυχόν χρήση κάνναβης όσο περισσότερο μπορούν.

Η έρευνα παρακολούθησε και εξέτασε 3.800 εφήβους άνω των 4 ετών με έναρξη περίπου στην ηλικία των 13.

Η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ουσιών όπως η κάνναβη σε νεαρή ηλικία είναι γνωστό πως προκαλεί προβλήματα με τις νοητικές ικανότητες, όπως μάθηση, προσοχή και λήψη αποφάσεων, καθώς και επιδόσεων στο σχολείο.

Η συγκεκριμένη έρευνα ανακάλυψε ότι αυτά τα προβλήματα αυξάνονταν καθώς αυξανόταν η χρήση κάνναβης και οι επιπτώσεις ήταν διαρκείας σε αντίθεση με αυτές του αλκοόλ.

Οι έφηβοι από 31 καναδικά σχολεία έδιναν λεπτομέρειες για τη χρήση κάνναβης και αλκοόλ μια φορά το χρόνο.

Εξετάζονταν επίσης οι νοητικές τους ιδιότητες κάθε χρόνο στο σχολείο, με νοητικά τεστ σε υπολογιστή.

Αν και τα επίπεδα χρήσης κάνναβης στην έρευνα ήταν χαμηλά σε σύγκριση με τη χρήση αλκοόλ, ποσοστό 28% των εφήβων παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση.

Αυτό, συγκριτικά με το 75% των εφήβων που δήλωσαν ότι έπιναν αλκοόλ τουλάχιστον περιστασιακά.

Η ερευνήτρια, καθηγήτρια Patricia J Conrod, δήλωσε ότι ανέμενε πως το αλκοόλ θα είχε μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο των εφήβων.

Η έρευνα εντόπισε μεγαλύτερες αυξήσεις σε λάθη σε νοητικά τεστ σε εφήβους που χρησιμοποιούσαν κάνναβη το διάστημα που έκαναν χρήση και μετά τη διακοπή της.

Η καθηγήτρια δήλωσε ότι ο εγκέφαλος των εφήβων ακόμα αναπτύσσεται, αλλά η κάνναβη παρεμβάλλεται σε αυτό. Πρόσθεσε, ότι οι έφηβοι θα πρέπει να καθυστερούν τη χρήση κάνναβης όσο περισσότερο μπορούν.

Δήλωσε επίσης ότι τα ευρήματα υπογράμμισαν τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης χρήσης.

Η κάνναβη μπορεί να είναι εθιστική και η χρήση της έχει φανεί πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικής νόσου, ιδιαίτερα στους εφήβους.

Η διακοπή χρήσης της κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε στερητικά συμπτώματα,  όπως προβλήματα ύπνου και συναισθηματικές διακυμάνσεις, δήλωσαν ειδικοί.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο