Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που πίνουν 1-2 ποτά την ημέρα είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.

Η ερευνήτρια Dr. Sarah Hartz, του Washington University School of Medicine στο St. Louis, δήλωσε ότι σε οποιαδήποτε δεδομένη ηλικία, κάποιος που πίνει καθημερινά έχει 20% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με κάποιον που πίνει την ίδια ποσότητα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι δεν θα πρέπει πια να θεωρούμε ότι το ποτό είναι υγιεινό.

Σημείωσε ότι, πόσο σημαντική είναι αύξηση 20% του κινδύνου θνησιμότητας εξαρτάται από την ηλικία κάποιου. Εξήγησε ότι καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν στη δεκαετία των 20, αύξηση 20% του κινδύνου πρόωρου θανάτου είναι λιγότερο σημαντική σε αυτή την ηλικία σε σχέση με κάποιον που διανύει τη δεκαετία των 70.

Αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση δεν απέδειξε ότι ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ προκαλούσε αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Πώς θα μπορούσε το αλκοόλ να αυξάνει τον κίνδυνο

Η Hartz σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου προέρχεται από αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Δήλωσε ότι συχνά οι άνθρωποι υποεκτιμούν το πόσο μπορεί το ποτό να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου όπως του μαστού. Το να πίνει κάποιος περισσότερο από 4 φορές την εβδομάδα, επίσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Hartz δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές έρευνες φέτος που έχουν καταλήξει ότι το ποτό γενικά δεν είναι καλό για την υγεία. Οι πληθυσμοί σε αυτές τις έρευνες και την τελευταία είναι μεγαλύτεροι από αυτούς στις προηγούμενες. Σημαντικό είναι, σημείωσε, ότι οι νεότερες έρευνες μπόρεσαν να αναλύσουν τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ.

Εξήγησε ότι έχουμε πρόσβαση σε στοιχεία στα οποία δεν είχαμε νωρίτερα.

Η έρευνα περιέλαβε πληροφορίες περισσότερων των 400.000 ανθρώπων.

Περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι (ηλικίας 18 έως 85) είχαν συμμετάσχει σε εθνική έρευνα. Άλλη ομάδα 94.000 ανθρώπων ήταν μεταξύ 40 και 60 ετών και είχε επισκεφτεί εξωτερικά ιατρεία.

Όπως δήλωσε, η ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο ήταν άνθρωποι που έπιναν 1-2 ποτά, δυο έως τρις φορές την εβδομάδα.

Ο Dr. Guy Mintz, του North Shore University Hospital in Manhasset, στη Νέα Υόρκη, δεν έχει πειστεί ότι η νέα έρευνα αποτελεί την τελευταία λέξη στο θέμα του αλκοόλ και της υγείας. Η ετυμηγορία δεν έχει βγει ακόμα, θεωρεί, όσον αφορά τη συχνότητα και ποιότητα της χρήσης αλκοόλ.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα έρευνα. Ένα με 2 ποτά, 4 φορές την εβδομάδα φάνηκε να προστατεύουν έναντι καρδιαγγειακής νόσου αλλά καθημερινή κατανάλωση ποτού αφαιρούσε αυτά τα οφέλη.

Τόνισε ότι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι καθώς το φάρμακο γίνεται περισσότερο εξατομικευμένο, ορισμένοι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από την κατανάλωση αλκοόλ 2-3 φορές την εβδομάδα, αλλά όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου ενδεχομένως δεν θα ωφεληθούν.

Ο Mintz συμβουλεύει τους ασθενείς του να πίνουν οτιδήποτε εκτός από μπύρα, καθώς έχει αρκετές θερμίδες και αλάτι και μπορεί να συμβάλλει στην παχυσαρκία και τα υψηλά τριγλυκερίδια. Τονίζει το μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ, σε ποσότητα και συχνότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας