Άνθρωποι με νοσηρή παχυσαρκία έχουν πολύ υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ΧΑΠ σε σχέση με ανθρώπους που καπνίζουν, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of obesity χρησιμοποίησε στοιχεία από το Centers for Disease Control and Prevention's 2012 Behavioral Risk Factor Surveillance System.

Οι ερευνητές μελέτησαν 110.000 ανθρώπους, 50 ετών και άνω.

Ανακάλυψαν ότι μη καπνίστριες με νοσηρή παχυσαρκία και ΔΜΣ 40 και άνω είχαν περισσότερο από 13% πιθανότητες να εμφανίσουν ΧΑΠ έναντι 3,5% μη καπνιστριών φυσιολογικού βάρους.

Μη καπνιστές άντρες με νοσηρή παχυσαρκία είχαν σχεδόν 8% πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο έναντι 2.5% αντρών που δεν κάπνισαν ποτέ και είχαν φυσιολογικό βάρος.

Ο Senyo Agbeyaka, του University of Toronto, δήλωσε ότι λίγες έρευνες έχουν εστιάσει σε ασθενείς με ΧΑΠ που δεν κάπνισαν ποτέ. Εξέτασε ποιοι παράγοντες συνδέονται με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια σε όσους δεν κάπνισαν ποτέ και έχουν ηλικία 50 ετών και άνω.

Αν και το κάπνισμα είναι ο υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για ΧΑΠ, η έρευνα αναφέρει ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων με την πάθηση δεν κάπνισαν ποτέ.

Η Lilia Fuller-Thomson, καθηγήτρια στο University of Toronto, δήλωσε ότι εκτός από την παχυσαρκία, η μεγάλη ηλικία και το χαμηλότερο εισόδημα συνδέονταν με τη νόσο σε άντρες και γυναίκες. Στις γυναίκες, το ύψος και η εκπαίδευση συνδέονταν αντίστροφα με τη νόσο, ενώ το να είναι κάποιος παντρεμένος συνδεόταν με υψηλότερες πιθανότητες ΧΑΠ.

Ο Esme Fuller-Thomson, του University of Toronto, δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη σημασία της τακτικής εξέτασης  από τους επαγγελματίες στην περίθαλψη, των ηλικιωμένων, παχύσαρκων ασθενών για ΧΑΠ, ακόμα και όταν αυτοί δεν έχουν ιστορικό καπνίσματος.

Πηγές:
Journal of obesity

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο