Γυναίκες που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή υψηλή σε φυτικές τροφές και ελαιόλαδο και χαμηλή σε κρέας και κατεργασμένες τροφές, έχουν 25% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με γυναίκες που ακολουθούν τυπική αμερικανική διατροφή.

Αυτό προέκυψε από ερευνητές του Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, και Harvard T.H. Chan School of Public Health, που ανέλυσαν 40 βιοδείκτες για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα περιέλαβε στοιχεία 12 ετών, περισσότερων των 25.000 γυναικών, που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την πρόσληψη τροφών και έδωσαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση δεικτών καρδιαγγειακής υγείας (φλεγμονή, μεταβολισμό γλυκόζης και αντίσταση στην ινσουλίνη).

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις συμμετέχουσες ως χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές, όσον αφορά το πόσο στενά έμοιαζαν οι διατροφικές τους συνήθειες με τη Μεσογειακή διατροφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, λιγότερες γυναίκες στη μέση και ανώτερη ομάδα εμφάνισαν καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Στους βελτιωμένους βιοδείκτες που συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο περιλαμβάνονται η φλεγμονή, ο μεταβολισμός γλυκόζης, η αντίσταση στην ινσουλίνη και σε μικρότερο βαθμό η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

 

 

Πηγές:
JAMA Network Open

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης