Τεστ μνήμης θα μπορούσαν να εντοπίσουν με περισσότερη ακρίβεια τη νόσο του Alzheimer σε ανθρώπους με νοητική εξασθένηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Helsinki και του University of California, χρησιμοποίησαν 2 τεστ μνήμης για να εντοπίσουν την ελαφρά νοητική εξασθένηση, που βλάπτει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες.

Ο Eero Vuoksimaa, δήλωσε ότι η χρήση των 2 τεστ μνήμης βελτίωσε σημαντικά την ακρίβεια της πρόγνωσης, της διάγνωσης της νόσου και της ατροφίας εγκεφάλου στους έσω κροταφικούς λοβούς, σε διάστημα 3 ετών.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Brain Imaging and Behavior, επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία που συλλέχτηκαν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative.

Το ADNI χρησιμοποίησε τεστ μέτρησης της επεισοδιακής μνήμης σε 394 ανθρώπους με ελαφρά νοητική εξασθένηση και 230 χωρίς, για να μετρηθεί η  ανάκληση ιστορίας.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες που είχαν φτωχή επίδοση στην ανάκληση ιστορίας υποβλήθηκαν σε τεστ ανάκλησης λίστας λέξεων, για να μετρηθεί περαιτέρω η επίδοσή τους.

Κατά τη διάρκεια της τριετούς έρευνας, περίπου μισοί από τους συμμετέχοντες με προβλήματα μνήμης στα 2 τεστ διαγνώστηκαν με νόσο του Alzheimer-έναντι 16% των ανθρώπων με φτωχή επίδοση στο τεστ ανάκλησης ιστορίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τεστ ανάκλησης μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο νόσου του Alzheimer σε ασθενείς το ίδιο ή με περισσότερη ακρίβεια σε σχέση με την απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου ή την εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Πηγές:
Brain Imaging and Behavior.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας