Aποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τους θανάτους που σημειώνονται στην άσφαλτο, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται κατά 1,35 εκατομμύρια.  Η έκθεση  τονίζει ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου των παιδιών και των νέων ηλικίας 5-29 ετών.

" Αυτή η έκθεση είναι μια έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τους εταίρους να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερες ενέργειες για την εφαρμογή μέτρων προστασίας στους δρόμους, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Η οδική ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που δεν έχει την προσοχή που πρέπει και είναι πραγματικά μια από τις μεγάλες ευκαιρίες μας για να σώσουμε ζωές σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Michael R Bloomberg, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bloomberg Philanthropies.  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισχυρές πολιτικές και η επιβολή της νομοθεσίας, ο έξυπνος σχεδιασμός των δρόμων και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές τις επόμενες δεκαετίες. "

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος θανάτου από την οδική κυκλοφορία παραμένει τρεις φορές υψηλότερος στις χώρες χαμηλού εισοδήματος από ό,τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Τα υψηλότερα ποσοστά είναι στην Αφρική (26,6 ανά 100. 000 κατοίκους) και τα χαμηλότερα στην Ευρώπη (9,3 ανά 100.000 κατοίκους). Από την άλλη, από την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης, τρεις περιοχές του κόσμου έχουν αναφέρει μείωση των ποσοστών θνησιμότητας στην οδική κυκλοφορία: Αμερική, Ευρώπη και Δυτικός Ειρηνικός. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πεζοί και οι ποδηλάτες αντιπροσωπεύουν το 26% του συνόλου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, με το 44% να είναι στην Αφρική και το 36% στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι αναβάτες μοτοσικλετών και οι επιβάτες αντιπροσωπεύουν το 28% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, αλλά το ποσοστό  αυτό είναι υψηλότερο σε ορισμένες περιοχές, π.χ. 43% στη Νοτιοανατολική Ασία και 36% στο Δυτικό Ειρηνικό.

Άλλα ευρήματα της τωρινής έκθεσης συγκριτικά με την αντίστοιχη του 2015 είναι τα εξής:

22 επιπλέον χώρες τροποποίησαν τη νομοθεσία τους σχετικά με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες πρακτικές, καλύπτοντας επιπλέον 1 δισ. ανθρώπους.

46 χώρες που εκπροσωπούν 3 δισ. ανθρώπους έχουν νόμους που θέτουν όρια ταχύτητας που ευθυγραμμίζονται με τις βέλτιστες πρακτικές

45 χώρες που εκπροσωπούν 2,3 δισ. ανθρώπους έχουν σήμερα νόμους για την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος,

49 χώρες που αντιπροσωπεύουν 2,7 δισ. άτομα, έχουν σήμερα νόμους για τη χρήση κράνους στις μοτοσυκλέτες 

105 χώρες που εκπροσωπούν 5,3 δισ. ανθρώπους επιβάλλουν την χρήση της ζώνης ασφαλείας.

33 χώρες που εκπροσωπούν 652 εκατομμύρια άτομα έχουν επί του παρόντος νόμους σχετικά με τη χρήση συστημάτων συγκράτησης για παιδιά που ευθυγραμμίζονται με τις βέλτιστες πρακτικές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα