Τα σταυρόλεξα μπορεί ενδεχομένως να μην επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου αλλά ενδεχομένως προστατεύουν με άλλο τρόπο.

Σε νέα έρευνα, ηλικιωμένοι που δήλωσαν ότι ευχαριστιόνταν τα σταυρόλεξα δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν σημάδια νοητικής έκπτωσης με τον καιρό έναντι άλλων.

Ωστόσο, κατά μέσον όρο είχαν υψηλότερη επίδοση σε εξετάσεις πνευματικής οξύνοιας.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ με τον καιρό υπήρχε νοητική εξασθένηση, αυτή έγινε από υψηλότερο σημείο εκκίνησης.

Ο Roger Staff, του University of Aberdeen, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δια βίου ενασχόληση πηγαίνει οδηγεί κάποιον σε υψηλότερο επίπεδο από το οποίο αρχίζει να εξασθενεί και ότι μπορεί να θεωρηθεί παθητικό νοητικό απόθεμα.

Αυτό σημαίνει ότι το όριο στο οποίο κάποιος θεωρείται ότι έχει βλάβη μετατίθεται για το μέλλον.

Τα νοητικά αποθέματα μπορούν να θεωρηθούν ως ικανότητα του εγκεφάλου να βρει εναλλακτικούς τρόπους να γίνουν τα πράγματα. Θεωρητικά, κάποιος με μεγαλύτερα νοητικά αποθέματα μπορεί ενδεχομένως να καταφέρει να αντέξει παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο για περισσότερο καιρό πριν δείξει σημάδια δραστηριοτήτων που ευνοούν τη νόηση ή όχι.

Η τελευταία έρευνα έγινε σε σχεδόν 500 ηλικιωμένους που είχαν υποβληθεί στα ίδια τεστ εξυπνάδας όταν ήταν περίπου 11 ετών. Αρχίζοντας από την ηλικία των 64, απάντησαν ερωτήσεις για το αν ασχολούνταν με δραστηριότητες διέγερσης του εγκεφάλου, όπως σταυρόλεξα, επιτραπέζια, διάβασμα ή επισκέψεις σε μουσεία.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε 15 χρόνια-μέχρι 5 φορές.

Γενικά, ανακάλυψε η έρευνα, άνθρωποι που προκαλούσαν το μυαλό τους δεν ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν νοητική εξασθένηση με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, είχαν καλύτερη επίδοση σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων- ιδιαίτερα όσοι αγαπούσαν δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων όπως τα παζλ.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την εξυπνάδα τους στα παιδικά χρόνια και το επίπεδο εκπαίδευσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο BMJ journal.

Ειδικός δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιατή σχέση. Ωστόσο, στηρίζουν τη σημασία της τροφής στον εγκέφαλο-ιδανικά αρχίζοντας νωρίς.

Είναι όντως πολύ αργά για ηλικιωμένους να αρχίσουν σκάκι ή σταυρόλεξα;

Ο Fargo δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις να απαντηθεί αυτό. Τόνισε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι ενήλικες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου μέσω επιλογών στον τρόπο ζωής.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, ο επαρκής ύπνος και το να μένει κάποιος πνευματικά δραστήριος.

 

Πηγές:
BMJ journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA