Γυναίκες που πρόσφατα γέννησαν, έχουν 80% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, σε σχέση με γυναίκες ίδιας ηλικίας που δεν γέννησαν πρόσφατα. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine και ανέλυσε σχεδόν 900.000 γυναίκες 55 ετών και νεότερες, από 15 έρευνες. Ανακάλυψε ότι γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό είχαν επίσης οικογενειακό ιστορικό της πάθησης και μεγαλύτερο  αριθμό προηγούμενων τοκετών.

Η Hazel B. Nichols, του University of North Carolina School of Global Public Health, ανακάλυψε πως μπορεί να χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια για να γίνει η γέννηση προστατευτική στον καρκίνο μαστού και ότι πριν από αυτό ο κίνδυνος καρκίνου στο μαστό είναι υψηλότερος για γυναίκες που πρόσφατα γέννησαν.

Γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί μετά τα 35 είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό σε σχέση με γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί πριν την ηλικία των 25.

Ο κίνδυνος ήταν ισχυρότερος για γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί μετά τα 35, αλλά δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μετά από πρόσφατο τοκετό στις γυναίκες που είχαν το πρώτο τους παιδί πριν την ηλικία των 25.

Σε κατοπινά χρόνια ο κίνδυνος καρκίνου στο μαστό στην ομάδα ήταν χαμηλός, με 41 περισσότερα περιστατικά καρκίνου στο μαστό να έχουν διαγνωστεί σε κάθε 100.000 γυναίκες που γέννησαν μεταξύ 41 και 45 ετών. Ο κίνδυνος αύξανε με την ηλικία καθώς υπήρχαν 247 περισσότερα περιστατικά ανά 100.000 σε γυναίκες που γέννησαν στα 50.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]