Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ακόμα και μια νύχτα αυπνίας αυξάνει την επιθυμία για πρόχειρο φαγητό.

Ωστόσο δεν φαίνεται ότι ο ένοχος είναι η αύξηση της ορμόνης γκρελίνης που έχει εμπλακεί σε έρευνες για την έλλειψη ύπνου και τις φτωχές επιλογές στη διατροφή.

Ο Jan Peters, καθηγητής στο University of Cologne, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ιδέα πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε φτωχές διατροφικές επιλογές λόγω απορρύθμισης μιας ορμόνης είναι πιθανόν απλουστευμένες.

Πρόσθεσε ότι έρευνες έδειξαν ότι μειωμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και ότι οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται όλο και λιγότερο.

Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν τώρα νευρικό μηχανισμό που θα μπορούσε να συμβάλλει σε σχέση μεταξύ μειωμένου ύπνου και αύξησης βάρους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 32 υγιείς νέους, μη καπνίζοντες, άντρες φυσιολογικού βάρους. Έλαβαν δείγματα αίματος και έκαναν λειτουργική μαγνητική τομογραφία στους συμμετέχοντες αφού αυτοί είχαν φυσιολογική νύχτα ύπνου στο σπίτι και μια νύχτα πέρασαν ξύπνιοι στο εργαστήριο. Και τις 2 νύχτες οι άντρες είχαν συγκεκριμένο δείπνο.

Το επόμενο πρωί οι συμμετέχοντες επέλεξαν μεταξύ σνακ και μη φαγώσιμων, σε εργασία που αφορούσε τη λήψη απόφασης. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι ήθελαν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε τροφές μόνο μετά από μια νύχτα με έλλειψη ύπνου. Τα επίπεδα πείνας των αντρών όπως αναφέρθηκαν από αυτούς ήταν παρόμοια τις 2 νύχτες.

Μετά από μια νύχτα χαμένου ύπνου, οι απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα σε κύκλωμα μεταξύ αμυγδαλής και υποθαλάμου-που εμπλέκεται στη λήψη τροφής. Αυτό υποδεικνύει ότι η έλλειψη ύπνου αύξησε την επιθυμία για τροφές έναντι μη τροφικών επιβραβεύσεων.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience

Πηγές:
Journal of Neuroscience

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα