Ηλικιωμένες που χορεύουν έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αναπηρίας που επηρεάζει την καθημερινή δραστηριότητα, όπως περπάτημα, μπάνιο, ντύσιμο, φαγητό και επίσκεψη στην τουαλέτα.

Αυτό  προέκυψε από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports και πραγματοποιήθηκε από το Tokyo Metropolitan Institute of Gerontology, στην Ιαπωνία. Έγινε σε 1.003 γυναίκες που ζούσαν στο σπίτι και δεν είχαν αναπηρίες στην έναρξη της έρευνας.

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με τη συμμέτοχή στους σε 16 είδη άσκησης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας-8 χρόνια- 130 συμμετέχουσες εμφάνισαν αναπηρία-που καθορίστηκε ως εξάρτηση, σε τουλάχιστον ένα είδος καθημερινής δραστηριότητας.

Μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συμμετοχή στο χορό συνδεόταν με 73% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αναπηρίας σε σύγκριση με το να μη χορεύει κάποια.

Κανένα άλλο είδος άσκησης δεν συνδεόταν συγκεκριμένα με χαμηλότερο κίνδυνο αναπηρίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι ο χορός απαιτεί ισορροπία, δύναμη και αντοχή, καθώς και νοητικές ικανότητες όπως προσαρμοστικότητα, συγκέντρωση και μνήμη για τη χορογραφία.

Πηγές:
Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα