Σε μια έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 3 στους 10 έφηβους και νέους ενήλικες ανέφεραν ότι φοράνε κατά καιρούς φακούς επαφής ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας. Μία προηγούμενη μελέτη ελέγχου έχει ήδη δείξει ότι η αμέλεια αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης περισσότερο από 5 φορές ( Ophthalmology 2008, 115: 1647-1654 ). Ότι αυτές δεν είναι κοινές μολύνσεις, το δείχνει μια περιπτωσιολογική μελέτη του David Talan από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο Albuquerque.

Ένας 34χρονος άνδρας δεν είχε να βγάλει τους μαλακούς φακούς επαφής του για 3 έως 4 νύχτες την εβδομάδα. Τους είχε φορέσει μάλιστα ακόμη και όταν κολυμπούσε. Όταν ο ίδιος εισήχθη στις πρώτες βοήθειες λόγω επίμονης ερυθρότητας και θολής όρασης, αποδείχθηκε ότι μια αμοιβάδα (Acanthamoeba) είχε μολύνει τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών του.

Η κερατίτιδα έπρεπε να υποβληθεί αρχικά σε αγωγή με πολυεξαμεθυλενο - διγουανίδη και χλωρεξιδίνη κάθε ώρα. Μόνο μετά από 6 μήνες, η οπτική οξύτητα είχε φτάσει σε αναλογία 20/40 (ο ασθενής αναγνώριζε στα 20 μέτρα, ο υγιής βλέπει στα 40 μέτρα). Με τους άκαμπτους φακούς επαφής έφτασε σε κανονική όραση σε αναλογία 20/20.

Ένας άνδρας 57 ετών που φορούσε τους φακούς επαφής συνεχώς επί 2 εβδομάδες και ο οποίος δεν τους καθάριζε καθημερινά, παρουσίασε σχεδόν ολική τύφλωση κατά την διάρκεια οφθαλμολογικής εξέτασης, με μία μόνο ελαφριά αντίληψη στο δεξί μάτι και αναγνώριση κινήσεων των χεριών με το αριστερό μάτι. Στο δεξί μάτι, οι οφθαλμίατροι ανακάλυψαν μια κεντρική διήθηση του κερατοειδούς και μια διάτρηση του κερατοειδούς χιτώνα.

Το αριστερό μάτι έδειξε ένα κεντρικό και δύο παρακεντρικά διηθήματα. Το δεξί μάτι θα μπορούσε να διασωθεί μόνο από μεταμόσχευση κερατοειδούς.Το αριστερό μάτι βελτιώθηκε με την βοήθεια τοπικής θεραπείας με τομπραμυκίνη και βανκομυκίνη. Η οπτική οξύτητα βελτιώθηκε σταδιακά σε αναλογία 20/40.

Οι οφθαλμίατροι υποθέτουν ότι αυτές δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Στις ΗΠΑ, ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρουσιάζουν σε ετήσια βάση κερατίτιδα. Πόσες από αυτές τις περιπτώσεις οφείλονται σε σφάλματα υγιεινής στην συντήρηση των φακών επαφής, δεν είναι γνωστό.

Πηγές:
Annals of Emergency Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς