Η απώλεια της εργασίας ή η μείωση μισθού μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή θανάτου.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με μεγάλες διακυμάνσεις στο εισόδημα σε διάστημα 15 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή νόσο ή να πεθάνουν πρόωρα.

Η Tali Elfassy, του University of Miami Miller School of Medicine, ανακάλυψε ότι άνθρωποι με το υψηλότερο τρίτο της διακύμανσης του εισοδήματος είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου τα επόμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με ανθρώπους που είχαν τη μικρότερη διακύμανση.

Άνθρωποι με τις μεγαλύτερες μεταβολές στο εισόδημα, μεταξύ 1990 και 2005, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια και 78% να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο την επομένη δεκαετία σε σύγκριση με τα πιο σταθερά εισοδήματα.

Επίσης άνθρωποι με τουλάχιστον 2 μειώσεις εισοδήματος την ίδια περίοδο είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή νόσο και 92% να πεθάνουν από οποιοδήποτε αίτιο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ποτέ διακύμανση.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο και δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι οι διακυμάνσεις του εισοδήματος προκάλεσαν προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχεδόν 4.000 συμμετεχόντων, που ήταν μεταξύ 23 και 35 ετών το 1990.

Οι άνθρωποι ανέφεραν το εισόδημά τους 5 φορές μεταξύ 1990 και 2005, σε τακτά διαστήματα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διακύμανση του εισοδήματος.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν αν αλλαγές στο εισόδημα συνδέονταν με επίδραση στην υγεία.

 Μόνο το 5% του δείγματος δεν είχε καθόλου αλλαγές στο εισόδημα, ενώ το 90% είχε τουλάχιστον μια αύξηση μισθού.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation.

 

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας