Η μέση διατροφή των ανθρώπων καθημερινά θα πρέπει να αλλάξει δραστικά τις επόμενες 3 δεκαετίες για να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα σιτίζονται χωρίς να εξαντλούν τον πλανήτη, κατέληξε πάνελ ειδικών.

Για 3 χρόνια, 37 ειδικοί από 16 χώρες εργάστηκαν για την έκθεση που ανακοινώθηκε προχθές.

Η κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρέας και η ζάχαρη θα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ για να εξασφαλιστεί ότι η Γη θα μπορεί να σιτίζει έναν αυξανόμενο πληθυσμό 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050.

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι θα χρειαστεί να διπλασιάσουν την ποσότητα φυτικών τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

Η γεωργία θα πρέπει να στραφεί προς τους νέους διατροφικούς στόχους που βάζει λιγότερο στρες στο περιβάλλον. Προσπάθεια  θα χρειαστεί επίσης για την προστασία της γης και των ωκεανών και τη μείωση των απορριμμάτων.

Οι συνιστώμενες διατροφικές αλλαγές έχουν σημαντικό όφελος όσον αφορά την υγεία, δήλωσε ο Dr. Walter Willett, καθηγητής στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Ο Willett δήλωσε ότι περίπου 11 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι το χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν καθένας υιοθετούσε αυτή την υγιεινή διατροφή.

Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνει τα ανθυγιεινά μέρη της διατροφής αλλά αυξάνει αυτά που προάγουν την υγεία.

Η βιώσιμη διατροφή που συνιστάται προβλέπει οι άνθρωποι να παίρνουν τις περισσότερες καθημερινές  πρωτεΐνες είτε από φυτικές τροφές είτε από γαλακτοκομικά.

Η πρόσληψη κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 14 γρ. την ημέρα, με τη συνολική κατανάλωση κρέατος να μην υπερβαίνει τα 28 γραμμάρια.

Ακόμα και τα αυγά και τα ψάρια θα μειώνονταν δραστικά με μόνο 28 γραμμάρια ψαριού την ημέρα ή ενάμιση αυγό την εβδομάδα να επιτρέπουν οι οδηγίες.

Αυτή η διατροφή θα περιλαμβάνει την παραδοσιακή μεσογειακή, σημείωσε ο καθηγητής.

Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μειώθηκε 40% από τη μεγάλη άνοδό της το 1970.

Τα όρια για το κόκκινο κρέας θα επέτρεπαν ένα hamburger κάθε εβδομάδα ή μια μεγάλη μπριζόλα μια φορά το μήνα.

Το πάνελ συνιστά η παραγωγή κόκκινου κρέατος να μειωθεί κατά 65%.

Θα χρειαστούν και σημαντικές αυξήσεις παραγωγής φυτικών τροφών και ξηρών καρπών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet journal.

Πηγές:
The Lancet journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις