Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να μην κάνει μόνο δύσκολη την αναπνοή αλλά και να φέρνει δυστυχία, αναφέρει νέα έρευνα.

Επηρεάζει και την ευτυχία των κατοίκων, σύμφωνα με την ερευνήτρια Siqi Zheng του Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Η μόλυνση έχει και συναισθηματικό κόστος, δήλωσε η ερευνήτρια. Οι άνθρωποι είναι δυστυχείς και αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν παράλογες αποφάσεις.

Για να αποφύγουν τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης, οι άνθρωποι μετακομίζουν σε πιο καθαρές πόλεις ή πράσινα κτίρια, αγοράζουν προστατευτικό εξοπλισμό και περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, έδειξε η έρευνα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει ευρύτερη επίδραση στην κοινωνική ζωή και τη συμπεριφορά.

Τις ημέρες με υψηλά επίπεδα μόλυνσης, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν παρορμητική και επικίνδυνη συμπεριφορά για την οποία μπορεί να μετανιώσουν, πιθανόν λόγω βραχυπρόθεσμης κατάθλιψης και άγχους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από social media για να παρακολουθήσουν πώς τα καθημερινά επίπεδα επηρέαζαν την ευτυχία των ανθρώπων σε 144 πόλεις.

Χρησιμοποίησαν επίσης στοιχεία για τα επίπεδα σωματιδίων PM 2.5.

Όταν συνδυάστηκαν στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αυτά της ευτυχίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ζούσαν στις πιο καθαρές και πιο μολυσμένες πόλεις επηρεάζονταν πιο σοβαρά από τα επίπεδα ρύπανσης.

Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση πράγματι προκαλεί δυστυχία. Δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour.

 

Πηγές:
Nature Human Behaviour.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα