Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς με καρκίνο καπνίζουν, πάρα τις ενδείξεις ότι η διακοπή θα βελτιώσει τη θεραπεία τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psycho-Oncology, περίπου το 43% των ασθενών που έλαβαν βαρενικλίνη μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος.

Ο Brian Hitsman, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, δήλωσε ότι με το στρες που έχουν οι ασθενείς με καρκίνο, τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής για μακρύτερο διάστημα. Επομένως, οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι η παροχή αγωγής για μακρύτερο διάστημα θα ήταν πιο αποτελεσματική.

Η διάρκειας 24 εβδομάδων έρευνα ήταν η πρώτη που εξέτασε την επίδραση της βαρενικλίνης σε καπνιστές με ή χωρίς καρκίνο. Προηγουμένη έρευνα εστίασε στην επίδραση του φαρμάκου στους ασθενείς με καρκίνο.

Στην έρευνα, ποσοστό 40% είχε καρκίνο και 60% είχε αντιμετωπιστεί για τη νόσο τα τελευταία 5 χρόνια.

Κάθε ομάδα έλαβε συμπεριφορική θεραπεία ως συμπληρωματική αγωγή με βαρενικλίνη.

Παρά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, η βαρενικλίνη έδειξε θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της έρευνας, οδηγώντας τους ερευνητές να προάγουν το φάρμακο για ευρύτερη χρήση.

Ο Robert Schnoll, του Abramson Cancer Center, δήλωσε  ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας δείχνουν ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό για ασθενείς με καρκίνο, δεν αυξάνει τον κίνδυνο του ασθενούς και έχει αυξημένα οφέλη σε όσους το λαμβάνουν όπως συνταγογραφείται.

Πηγές:
Psycho-Oncology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων στο "Γ. Παπανικολάου"