Μεγάλωσε ο κατάλογος με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης.

Οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 56, ενώ 219 άρρωστοι έχουν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. 

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09.

Τονίζουν, δε, τη σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ενήλικοι μεταδίδουν τη νόσο μία μέρα πριν αρρωστήσουν και έως 5 έως 7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή τη μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετό, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1 έως 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2 έως 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Παιδιά

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:

  • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός.
  • Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή.
  • Κυάνωση.
  • Άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής.
  • Μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία.
  • Διέγερση ή σπασμοί.

Άμεση κινητοποίηση πρέπει να προκαλεί η επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα, ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη).

Ενήλικοι

Όσον αφορά τους ενηλίκους, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό είναι:

  • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός.
  • Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος.
  • Λιποθυμικά επεισόδια.
  • Σύγχυση.
  • Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί.

Επιπλοκές

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν, χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι, όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.

Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα, ωτίτιδα και δύσπνοια.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]